Tijdsduur onderzoek
De afname van het intelligentieonderzoek en bijbehorende observatie zal doorgaans in de ochtend plaatsvinden in de praktijkruimte. Het onderzoek zal over het algemeen de gehele ochtend in beslag nemen. Mocht blijken dat de concentratie gedurende het onderzoek aanzienlijk afneemt bij uw kind, dan kan de onderzoeker besluiten het onderzoek te stoppen en een nieuwe afspraak maken om het onderzoek te vervolgen. Van belang is dat bij een eventuele onderbreking van het onderzoek de vervolgafspraak, bij voorkeur, binnen een week te laten plaatsvinden om zo de betrouwbaarheid van het onderzoek te kunnen waarborgen. De afname van een begaafdheidsonderzoek is over twee ochtenden verdeeld.
Aan het einde van de ochtend is uw kind vaak erg vermoeid en heeft soms weinig zin om daarna nog weer terug te gaan naar school. Houdt u hier rekening mee met uw eventuele werkzaamheden van die dag of anderzijds geplande activiteiten.
Wachten tijdens het onderzoek
Tijdens het onderzoek kunt u niet aanwezig zijn. Natuurlijk is er vooraf een moment dat uw kind even kan wennen aan de onderzoeker en de ruimte. Het is verstandig om uw kind iets te eten en te drinken mee te geven. Er is ruimte voor een pauze tussen de afnames van de subtesten. Iets eten en drinken wat het kind lekker vindt is dan fijn. Er is geen mogelijkheid om te wachten op uw kind, aangezien er geen wachtruimte beschikbaar is. In de directe omgeving is het winkelcentrum Vleuterweide (2 km), het overdekte winkelcentrum in Maarssen (6 km), of bij mooi weer kan een wandeling bij het kasteel Haarzuilens (3 km) een uitkomst bieden.
Voorbereiden op het onderzoek
Veel ouders vragen zich af hoe ze hun kind kunnen voorbereiden op een intelligentie- of begaafdheidsonderzoek. U hoeft uw kind niet voor te bereiden op het onderzoek. Bij jongere kinderen kunt u uitleggen dat hij of zij een soort puzzels gaat doen en dat de onderzoeker allemaal vragen stelt om te kijken wat hij of zij al weet. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer u iets kunt toelichten over het onderzoek en de reden van afname van het onderzoek. Uiteraard is het aan uzelf wat u wel of niet vertelt aan uw kind. Doorgaans vinden de meeste kinderen het onderzoek erg leuk.